Zimolezový džem – 5 receptů a tipů

Lidé znají více než 250 druhů zimolezu: alpský, altajský, americký, baltský, listenový, kozí (zimolez), kavkazský, zlatý. S ohledem na takovou rozmanitost nejen odrůd, ale i druhů zimolezu by nebylo zbytečné připomínat: červené, oranžové, žluté bobule se nepoužívají k jídlu ani k léčbě, jsou jedovaté! Právě tyto plody známe jako „vlčí bobule“. Pouze několik druhů zimolezu je jedlých (a zdravých!) O využití jednoho z nich si dnes povíme. Zimolez jedlá je nejrychleji rostoucí plodina na vaší zahradě. Plody dozrávají v první polovině června, dříve než jahody. Roční výnos zimolezu je dán vysokou mrazuvzdorností rostliny, která bez poškození snese teploty až do minus 40 stupňů, tomu napomáhá i její nenáročnost na teplo při kvetení. Květiny a vaječníky snadno snášejí jarní mrazy až do mínus 8 stupňů. Keře zimolezu mohou být středně velké (až 1 m) nebo vysoké (až 2 m). Plody jsou bohaté na biologicky aktivní látky P-aktivní působení (200-1800 mg/%), zastoupené anthokyany, katechiny a leukoanthokyany, kyselina askorbová (60-80 mg/%), vitamín B1 (30-40 mg/%), vitamín B, cukry, organické kyseliny, pektiny, třísloviny a barviva. Zajímavostí je, že v závislosti na pěstitelské oblasti se obsah plodů zimolezu mění Například v suchém horkém klimatu klesá kyselost, ale zvyšuje se obsah cukru, tříslovin a barviv, proto mají bobule mírnou hořkost. Ve vlhkých a chladných podmínkách se zvyšuje kyselost a obsah vitamínu C V mírném kontinentálním klimatu obsahují plody zimolezu více monosacharinů a kyseliny askorbové.
K léčbě navíc můžeme použít nejen bobule, ale i listy, květy a dokonce i kůru zimolezu jedlého. Řekněme si to popořadě. V čem nám mohou být užitečné bobule zimolezu?
Jsou prospěšné zejména při kardiovaskulárních onemocněních – hypertenzi, ateroskleróze, anémii. Čerstvé bobule se používají jako antiskorbutikum, tonikum, játra a žaludek a také na malárii. Velmi důležitým přínosem plodů zimolezu je, že snižují krevní tlak, zvláště když jsou doprovázeny bolestmi hlavy. Bobule také pomáhají při častém krvácení z nosu.
K léčbě se plody zimolezu používají jako nálev nebo se jednoduše konzumují čerstvé. Díky mnoha organickým kyselinám, tříslovinám a pektinovým látkám mají bobule antisklerotické vlastnosti. Také jejich použití ve vaší stravě pomůže zlepšit sekreci a trávicí kapacitu žaludeční šťávy, posílí kapiláry a ochrání tělo před otravou solemi těžkých kovů. Vysoký obsah vitamínů C a B v plodech umožňuje použití této rostliny v dietní výživě.
Šťáva z čerstvých plodů zimolezu se používá k léčbě kožních onemocnění (ekzémy, lupénka, vředy, lišejníky a další). K dosažení požadovaného výsledku stačí bolavá místa na kůži po dobu 2 týdnů mazat.
Listy a květy jsou užitečné při onemocnění ledvin a močového měchýře, otocích a průjmu. Mají také výborné protizánětlivé a dezinfekční účinky, proto se používají k léčbě očních a krčních onemocnění (angíny). Při léčbě očních chorob se přikládají obklady z nálevu z listů a květů zimolezu.
Nálevy z kůry se používají při otocích, kolitidě, k přikládání obkladů na popáleniny a rány. Odvar z kůry a větví zimolezu je pro svůj silný močopudný účinek jedním z nejlepších léků na vodnatelnost. Působí také hojivě proti nachlazení (na kloktání).
Tohle je zdravá bobule – zimolez!

Ráda bych vám nabídla recept na rychlou zimolezovou marmeládu.
zimolez 1 kg
cukr 1 kg
želírovací cukr 1 balíček (já vzal Zhelfix 1:1)

Jahody roztřiďte a omyjte

Také jsem je trochu přitlačila (víc mi chutná, když jsou bobule rozvařené)

přidáme směs želírovacího cukru a 2 polévkové lžíce. normální, zamíchejte, přiveďte k varu

přidejte zbývající cukr, zamíchejte (aby se rozpustil a nepřipálil), přiveďte k varu a za stálého míchání vařte 3 minuty.

Odstraňte pěnu a horkou nalijte do sklenic (sterilních, suchých), uzavřete a otočte dnem vzhůru na 10 minut, poté otočte zpět na dno a vychladněte.

a pár dalších receptů
zimolezová marmeláda
1 kg bobulí
1 kg cukru
200 ml vody
uvařte sirup z vody a cukru, mírně vychladněte, nalijte na připravené bobule po dobu 2-4 hodin, poté vařte, dokud nebude hotové pomocí metody vícenásobného vaření, aby se bobule nepřevařily (ve 3-4 krocích přiveďte k varu, povařte 3-5 minut a znovu odstavte na 4 hodiny atd.))

zimolezová marmeláda (dlouhé vaření)
1 kg bobulí
1,5 kg cukru
bobule roztřídíme, omyjeme, zasypeme cukrem, počkáme, až pustí šťávu a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí

Napsat komentář