Kyselost moči u mužů: norma, důvody pro zvýšení, snížení

Vodíkový index neboli pH moči je jednou z hlavních charakteristik odrážejících acidobazickou rovnováhu krve. Ukazuje, jak kyselá nebo zásaditá je moč člověka a jak moc se hodnota liší od normy. Test moči ke stanovení indexu vodíku (pH) je předepsán, když má pacient příznaky, které mohou být spojeny s patologickými procesy v močovém systému nebo v těle jako celku.

pH moči není konstantní hodnota a může se měnit v závislosti na zkonzumovaném jídle a příjmu některých léků. V tomto případě nemusí být v těle pozorovány žádné významné funkční změny.

Vodíkový index může také sloužit jako marker onemocnění nebo odrážet stav močových cest u urolitiázy. Četné studie potvrzují důležitou roli změn pH moči při tvorbě kamenů v močovém systému. Byly identifikovány hodnoty vodíkového indexu, při kterých se urychlují procesy tvorby jednoho nebo druhého typu kamene. Je například známo, že při kyselosti moči 6,5 se zvyšuje riziko krystalizace kyseliny močové.

Posun kyselosti jedním nebo druhým směrem způsobuje srážení různých solí v moči, což vyvolává tvorbu následujících hlavních typů kamenů:

  1. Uráty – pH
  2. Oxalát – pH 5.5-6,0;
  3. Fosfát – pH>7,0.

Změny hodnot pH moči mohou být spojeny nejen s urolitiázou. K posunům kyselosti dochází také u jiných patologických poruch:

  1. obezita;
  2. metabolický syndrom;
  3. Onkologická onemocnění močových cest;
  4. Renální tubulární acidóza a další.

Je známo, že riziko rozvoje urolitiázy je tím vyšší, čím vyšší je index tělesné hmotnosti člověka. Nejčastěji se tvoří struvitové kameny, které se tvoří v důsledku infekčního zánětu, a kameny z kyseliny močové.

Zvýšená kyselost moči je spojena s: diabetes mellitus, horečkou, dnou a poruchami metabolismu draslíku. Patologické změny pH moči jsou pozorovány při zánětlivých procesech v orgánech močového systému, narušení mechanismu regulace kyselosti v ledvinách, zvracení nebo průjmu, při kterých dochází ke ztrátě velkého množství iontů tekutin a minerálních solí.

Jak již bylo zmíněno dříve, acidobazická reakce moči závisí nejen na existujících patologiích a metabolických poruchách. Nutriční vlastnosti jsou velmi důležité. Je prokázáno, že nadměrná konzumace živočišných produktů vede k okyselení moči a snížení pH. Stejný efekt má i častá konzumace alkoholických nápojů. Vegetariánská strava a mléčné výrobky naopak zvyšují hodnoty pH, čímž se moč stává zásaditou.

Testování kyselosti moči by mělo být zvažováno pouze ve spojení s jinými laboratorními testy a ve světle symptomů a klinického obrazu onemocnění. Tento ukazatel sám o sobě nemůže sloužit jako základ pro stanovení jakékoli diagnózy.

zdroje

  1. Morozova, V.T., Mironova, I.I., Martsishevskaya, R.L. Test moči. — M.: RMAPO, 1996. — 84 s.
  2. Fischbach, F., Dunning, M. Manuál laboratorních a diagnostických testů, 8. vydání. Lippincott Williams & Wilkins, 2008. — 1344 s.
  3. Hauss, O. Uvedení analýzy moči do 21. století: Od uroskopie k automatizované průtokové cytometrii. Sysmex Journal International, 2008. — Vol. 18(2).
  4. Wilson, D. McGraw-Hill Manuál laboratorních a diagnostických testů 1. vyd. Normální. Illinois, 2007. — 666 s.

Objednejte si analýzu

Příprava na výzkum

Sběr moči se provádí nezávisle.

  1. Před odesláním vzorku moči k analýze důkladně omyjte zevní genitál teplou vodou a mýdlem. Ženy: Neposkytujte moč k analýze během menstruace, protože to může zkreslit výsledky testu. Moč by měla být odebírána v časovém rozmezí od 5 dnů po posledním dni menstruace do 5 dnů před ní.
  2. Den před odesláním vzorku moči k analýze nekonzumujte diuretika ani alkohol, potraviny, které mohou změnit barvu moči (řepa, mrkev), nebo velmi sladká, slaná nebo kořeněná jídla. Pokud jste užili antivirotika, můžete test podstoupit nejdříve 2 týdny po poslední dávce.
  3. Pokud jste podstoupili cystoskopii, můžete vzorek moči odeslat k analýze až po týdnu.
  4. Ráno odeberte první porci moči do speciální nádoby. Je vhodné zabránit tomu, aby se první a poslední část části dostala do nádoby tím, že se k analýze předloží pouze střední část proudu.
  5. Nádobu s biomateriálem odevzdejte do 2 hodin po naplnění na oddělení laboratoře.

Kontraindikace a omezení

Neexistují žádné absolutní kontraindikace.

Interpretace výsledku

Výsledky studie může interpretovat pouze lékař.

Zvýšené pH (alkalická reakce):

  1. Renální selhání;
  2. Zvracení, průjem;
  3. Vlastnosti stravy;
  4. Alkalická terapie;
  5. hematurie;
  6. Infekce močových cest;
  7. hypokorticismus;
  8. Renální tubulární acidóza.

Snížená hladina pH (okyselení moči):

  1. Diabetes;
  2. Těžká fyzická aktivita;
  3. tuberkulóza ledvin;
  4. Dieta s převahou živočišných produktů;
  5. Hladovění;
  6. Infekce močových cest.

Alkalická moč je ta, ve které dochází ke zvýšení pH (více než 7). Kyselá moč se naopak vyznačuje nízkým pH (méně než 5).

Příčiny zvýšené kyselosti močového sedimentu (jeho „okyselení“)

Následující faktory mohou zvýšit kyselost močového sedimentu:

  • stravovací chování, konzumace potravin obsahujících hodně bílkovin nebo tuků (například tvaroh a jiné mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku, uzeniny, polotovary, vejce atd.);
  • dlouhodobé hladovění, nedostatek sacharidové stravy, která nastartuje proces odbourávání tukových a bílkovinných zásob v těle (aby člověku dodal potřebnou energii); intenzivní fyzická aktivita a sport, což vede k dehydrataci těla a jeho bytí ve stavu neustálého přetížení;
  • osoba v horkých klimatických podmínkách, v dusných místnostech nebo pracující v horkých dílnách;
  • zánětlivé procesy v orgánech močového systému způsobené původcem tuberkulózy nebo Escherichia coli (pyelonefritida, cystitida, renální tuberkulóza a další);
  • celkový septický stav těla (těžká intoxikace);
  • nekontrolované (zvýšené) hladiny cukru u diabetu;
  • dlouhodobé užívání alkoholických nápojů a jejich náhražek;
  • užívání léků, které zvyšují normální kyselost (například kyselina askorbová, chlorid vápenatý a další);
  • patologické procesy v gastrointestinálním traktu (například píštěl z pankreatu);
  • prodloužený nebo hojný průjem a další.

Potraviny s vysokým obsahem bílkovin jsou častou příčinou kyselé moči.

Příčiny snížené kyselosti moči (její „alkalinizace“)

Následující faktory mohou snížit pH moči:

  • jíst bílkoviny výhradně rostlinného původu;
  • velké množství alkalické minerální vody vypité po celý den;
  • nedostatečný příjem iontů chloru do těla nebo jeho nadměrná ztráta v důsledku silného zvracení (včetně ztráty tekutin pacienta);
  • narušení štítné žlázy (její hyperfunkce) nebo kůry nadledvin (hypoaldosteronismus);
  • vysoká úroveň kyselosti žaludku (s hyperacid gastritidou);
  • aktivní reprodukce infekčních agens ve stěnách močových orgánů (s výjimkou patologických procesů způsobených Escherichia coli nebo Mycobacterium tuberculosis);
  • chronické selhání ledvin a další.

Každodenní konzumace vody se zásaditým minerálním složením způsobuje její alkalizaci (hovoříme o pacientech s původně neutrální kyselostí moči).

Kyselost moči: co to je?

Ledviny jsou důležitým orgánem, který filtruje a odstraňuje mnoho toxinů a odpadních látek prostřednictvím moči. Úroveň pH je jedním z hlavních ukazatelů, které je nutné kontrolovat při každém vyšetření.

Kyselost moči umožňuje určit procesy probíhající v těle a posoudit celkový stav. V lékařské praxi se nazývá pH moči. Jedná se o hodnotu pH, která umožňuje vypočítat počet vodíkových iontů ve vzorku moči. Může se měnit v průběhu dne. U některých patologií močového systému se pH může snížit nebo zvýšit.

Úroveň pH může ukazovat, do jaké míry ledviny zpracovávají minerály vstupující do těla. Hořčík, vápník, draslík, sodík jsou zodpovědné za úroveň kyselosti.

Chemické složení moči se může měnit v závislosti na mnoha faktorech:

  • Metabolismus.
  • Kyselost žaludku.
  • Nesprávné jídlo.
  • Nemoci močového měchýře.
  • Vlastnosti fungování ledvinových tubulů.
  • Množství spotřebované tekutiny.

Stanovení hladiny pH v moči je velmi důležité při užívání litolytických léků – léků rozpouštějících ledvinové kameny

Diagnostika a norma

Je důležité správně odebírat moč pro analýzu, jinak mohou být výsledky nespolehlivé. Den předem se nedoporučuje jíst potraviny, které mohou změnit fyzikální vlastnosti tekutiny.

Je zakázáno užívat diuretika. Před vyšetřením si nezapomeňte umýt genitálie. Musíte umět správně umýt pohlavní orgány dětí: dívky se myjí zepředu dozadu a hlava pohlavních orgánů chlapců je odhalena. Zachyťte střední část moči do čisté skleněné nádoby. První část se uvolní do toalety, střední část se shromáždí v nádobě a zbývající část se vrátí do toalety.

Sběr moči se provádí ráno, nalačno. Proto by měl být okamžitě doručen do laboratoře. Při dlouhodobém skladování moči se ničí červené krvinky a válečky a mění se pH. Během menstruace se ženě nedoporučuje provádět testy moči, protože to může zkreslit výsledky.

Kyselost moči se určuje pomocí speciálních indikátorů – lakmusového papírku. Mění svou barvu v závislosti na reakci roztoku. Každá barva odpovídá určité hodnotě pH. Pokud proužek změní barvu na červenou, znamená to kyselé pH moči, a pokud se změní na modrou, znamená to alkalickou reakci. Pokud pruhy nezměnily barvu, pak je kyselost neutrální.

Existuje další způsob, jak zjistit kyselost moči – pomocí iontoměru. Tato metoda je pohodlnější a vysoce informativní.

Úroveň kyselosti moči:

  • Obvykle je kyselost moči u mužů a žen stejná. Ráno je moč dospělého člověka mírně kyselá, kvůli uvolňování toxinů. Norma pH pro dospělého je 6,5-7 jednotek.
  • U dítěte se normální hodnoty mírně liší od hladiny pH moči dospělých. Kyselost moči u novorozence je 5,5-6, u předčasně narozeného dítěte – 4,8-5,4 au dítěte krmeného z láhve – 5,4-6,9.
  • Po odstavení dítěte je pH moči stejné jako u dospělých.

Pokud moč obsahuje látky s kyselými vlastnostmi, pak je kyselá (hodnota pH nižší než 7). Pokud je v moči zjištěno velké množství alkalických látek, svědčí to o alkalizaci moči (hodnota pH vyšší než 7). V moči mohou být kyselé a zásadité látky přítomny ve stejném množství, pak je kyselost neutrální (pH je 7).

Stanovení kyselosti moči doma

Kyselost moči můžete určit nejen v laboratoři, ale také doma. Možnost provedení analýzy doma je vhodná pro ty pacienty, kteří si musí nezávisle sledovat hladinu Ph z důvodu přítomnosti diabetes mellitus nebo uraturie.

Často se používají následující typy výzkumu:

Je napuštěný speciálním činidlem, které reaguje s kapalinou a následně mění barvu. Podstata metody spočívá v tom, že je nutné popustit do moči dva typy proužků, modrý a červený, najednou a zkontrolovat, jak se mění odstín.

Pokud dva pruhy zůstanou ve stejném stavu, pak se reakce považuje za neutrální. Pokud oba pruhy změní barvu, pak se obecně uznává, že v moči dochází k alkalické i kyselé reakci.

Pokud se červená barva změní na modrou, pak je přítomna alkalická reakce. Když se barva změní z modré na červenou, reakce je považována za kyselou.

Podstata této metody stanovení hladiny Ph spočívá v tom, že se berou dva roztoky červené a modré barvy, které se postupně přidávají do testovaného materiálu.

Dále zkontrolujte barvu: pokud je moč jasně fialová, pak je kyselost přibližně 6, pokud se změní na šedou, je třeba zvážit kyselost 7,2. Světle fialová moč ukazuje na hladinu 6,6. Zelená moč je známkou kyselosti na 7,8.

Testovací proužky, používané jak ve většině laboratoří, tak doma, při provádění nezávislých testů na úroveň Ph. Lze je zakoupit v lékárnách a použít podle potřeby.

Výhodou takové studie je její jednoduchost, protože kdokoli může určit kyselost v moči podobným způsobem. Proužek se ponoří do čerstvé části moči a výsledek se poté prohlédne na speciální stupnici s určeným barevným schématem.

Léčba vysoké kyselosti

Hodnota kyselosti moči pod 5 znamená okyselenou moč. Odborníci tvrdí, že takové pH se stává známkou tvorby kamenů v močových orgánech. Čím dříve je tedy zahájena adekvátní léčba, tím větší je šance vyhnout se negativním zdravotním následkům.

Hlavní metodou pro snížení kyselosti moči je dodržování specializované diety. Při jeho sestavování je třeba vzít v úvahu následující základní pravidla:

  • Hlavní věc je snížit příjem bílkovinných potravin. Vyžaduje se úplná abstinence od sýrů, masa a vajec. Na seznamu nedoporučovaných potravin jsou také ořechy.
  • Produkty, které nesou neutrální nebo negativní zátěž, pomohou snížit kyselost moči. Patří mezi ně většina zeleniny a ovoce. Zvláště užitečné jsou rozinky.
  • Kyselost moči se snižuje, pokud pravidelně pijete zásaditou minerální vodu obohacenou o draslík a hořčík. Nejúčinnější je použití Essentuki a Borjomi.
  • K alkalizaci moči pijte zeleninové a ovocné šťávy, kompoty a domácí ovocné nápoje.
  • Houby, luštěniny a všechny druhy zeleného pomohou zpestřit jídelníček.

Kyselost prostředí, respektive jeho „pH“, je ukazatelem koncentrace a aktivity vodíkových iontů. Bez vody je život nemyslitelný. Voda tvoří roztoky, ve kterých probíhají všechny biochemické procesy. Intracelulární a extracelulární prostředí obsahuje vodíkové ionty, které určují jejich kyselost. Vyvinul se tak, že pro normální existenci lidské tělo vyžaduje přísně omezený rozsah pH krve – od 7,35 do 7,45. Kyselost moči se pohybuje v širším rozmezí: od 4,5 do 8. Je to způsobeno tím, že ledviny se podílejí na regulaci acidobazické rovnováhy a v případě potřeby odstraňují z těla vodíkové ionty.

Zvažme tedy, jaké důvody mohou ovlivnit pH moči a zda je možné tento indikátor změnit pomocí stravy.

Léčba

Kyselost můžete snížit nebo zvýšit dietou. Rybí produkty, různé druhy sýrů, chřest, káva a vejce posouvají reakci moči na kyselou stranu. Pomáhá vyhýbat se bramborám, rajčatům, bylinkám a bylinkovým čajům. Sladké sycené nápoje obsahující kyselinu fosforečnou také okyselují moč. Mezi produkty, které mohou snížit kyselost moči, patří: vepřové maso, hovězí maso, drůbež, pitná voda. To lze provést pomocí lidových prostředků, včetně:

  • Med. Polévkovou lžíci rozpusťte ve sklenici suroviny a vypijte nalačno.
  • Rakytníkový čaj. 1 lžička nalijte sklenici vody a vypijte před spaním.

Profesor Neumyvakin doporučuje pít sodu pro snížení kyselosti: půl čajové lžičky zředěné ve sklenici vody, 2krát denně – ráno a večer, půl hodiny před jídlem. Podle profesora taková léčba pomáhá obnovit acidobazickou rovnováhu v těle a předcházet nemocem, jako je cukrovka, ateroskleróza, gangréna.

Kyselost moči je důležitým ukazatelem, který umožňuje posoudit zdravotní stav člověka. Není to hlavní v diagnostice, ale díky němu lze mít podezření na různé abnormality.

Fyzikální vlastnosti moči

Barva moči

Barva moči závisí na množství přijaté tekutiny a koncentrační schopnosti ledvin. Dlouhodobý výtok světlé, bezbarvé nebo vodnaté moči je charakteristický pro diabetes insipidus a diabetes mellitus, chronické selhání ledvin. Intenzivně zabarvená moč se uvolňuje při velkých extrarenálních ztrátách tekutin (horečka, průjem).

Růžovočervené nebo červenohnědé zbarvení způsobené příměsí „čerstvé“ krve se vyskytuje u urolitiázy, nádorů, infarktu ledvin a tuberkulózy. Pro pacienty s akutní glomerulonefritidou je typické vylučování moči, které vypadá jako „masová šlama“. Tmavě červená barva moči se objevuje s masivní hemolýzou červených krvinek. Při žloutence má moč hnědou nebo zelenohnědou barvu („barva piva“). Černá moč je charakteristická pro alkaptonurii, melanosarkom a melanom. Objevuje se mléčně bílá moč s lipidurií.

Jasnost moči

V patologii je zákal moči spojen s přítomností velkého množství solí, buněčných prvků, bakterií, hlenu a lipidů. Zákal, který se objevuje ve stojaté moči, je obvykle způsoben solemi a obvykle není významný.

Pach moči

Při dlouhém stání díky tvorbě čpavku z močoviny získává výrazný čpavkový zápach. Když se bílkoviny, krev a hnis rozkládají v moči, objeví se hnilobný zápach. Čerstvě uvolněná moč může mít také hnilobný zápach v důsledku rozpadající se rakoviny močového měchýře nebo divertiklu. Vůně acetonu se objevuje v případech dekompenzovaného diabetes mellitus a hladovění bílkovin.

Reakce moči

Při diabetes mellitus se objevuje prudce kyselá reakce moči, zejména ketoacidóza; tuberkulóza ledvin; selhání ledvin; acidóza; s hypokalemickou alkalózou. Alkalická reakce moči je pozorována poměrně zřídka a je důsledkem: chronické infekce močových cest (rozpad močoviny bakteriemi); použití alkalizační terapie (hydrogenuhličitan sodný); alkalóza; hyperchloremická acidóza způsobená poškozením renálních tubulů. Pro tvorbu močových kamenů je důležitá reakce moči: prudce kyselá reakce (pH menší než 5,5) predisponuje k tvorbě urátových kamenů v alkalické moči, častěji se tvoří oxalátové a fosfátové kameny.

Relativní hustota moči

Tento ukazatel odráží schopnost koncentrace ledvin. Hustota moči se stanoví ve vztahu k destilované vodě, jejíž hustota se bere jako 1.000.

Maximální relativní hustota moči dává představu o koncentrační funkci ledvin. Tato funkce ledvin je považována za normální, pokud je relativní hustota nejkoncentrovanější ranní moči vyšší než 1.018. V případě, že ranní moč má hustotu nižší než 1.018, je třeba studii zopakovat, a pokud je znovu identifikována nízká relativní hustota moči, měl by být proveden Zimnitského test.

Je pozorováno snížení relativní hustoty moči:

  • s nadměrným příjmem tekutin;
  • s dietou s nízkým obsahem soli a bílkovin;
  • když otok zmizí;
  • při užívání diuretik;
  • s nedostatečností hypofýzy s poklesem antidiuretického hormonu v krvi;
  • pro onemocnění ledvin s tubulárním poškozením (tubulointersticiální nefritida, polycystické onemocnění ledvin, Fanconiho syndrom);
  • prodloužené vylučování moči s nízkou hustotou (pokud jsou vyloučeny výše uvedené důvody) ukazuje na chronické selhání ledvin.

Je pozorováno zvýšení relativní hustoty moči:

  • s velkými ztrátami extrarenálních tekutin (horečka, průjem, nekontrolovatelné zvracení);
  • pro diabetes mellitus (1 % cukru v moči zvyšuje hustotu o 4 stupně);
  • s vysokou proteinurií (každé 4 g/l bílkoviny zvýší hustotu o 1 dílek).

Jak provést analýzu

Aby byl výsledek studie co nejpravdivější, je nutné vzít v úvahu řadu jednoduchých pravidel pro sběr moči. Postupujte podle těchto pokynů:

  • K rozboru je vhodná pouze ranní moč.
  • Před sběrem materiálu se osprchujte.
  • Ujistěte se, že nádoba na moč je zcela čistá.
  • Neodebírejte první moč k rozboru – malé množství materiálu je nutné vypustit.
  • Při odběru se snažte nedotýkat se nádobkou pohlavního orgánu.
  • Moč by měla být skladována na chladném místě a ne déle než 1.5 hodiny.

Věnovat pozornost! Správný sběr moči vám pomůže získat co nejpřesnější výsledky. To pomůže přesněji určit stav těla

Jak normalizovat acidobazickou rovnováhu?

Pokud je rovnováha pH narušena, měli byste se poradit s lékařem. Vliv kyselosti moči na patogenní mikroorganismy je nepopiratelný. Pod vlivem určitých ukazatelů moči se mohou množit nebo naopak hynout. Na tom závisí i účinek léků na organismus.

Lékař může určit příčinu snížení nebo zvýšení pH, určit zdroj patologie a předepsat léčbu.

Je také důležité vědět, jak snížit zvýšené pH moči. V první řadě by se do těla neměly dostat žádné škodlivé látky.

Budete muset omezit spotřebu některých potravin, které ovlivňují acidobazický indikátor moči:

  1. tučné maso;
  2. klobásy;
  3. konzervy;
  4. sladkosti;
  5. krupice.

Užitečné produkty mohou zahrnovat:

  • libové maso;
  • chudé ryby;
  • sýr;
  • ovoce, bobule a zelenina s nízkou kyselostí.

Pokud víte, jak správně kombinovat potraviny, můžete své pH vrátit do normálu bez léků.

Obvykle se předepisuje dieta, kde by 80 % konzumovaných potravin mělo být zásadotvorných a 20 % kyselinotvorných.

K přesné identifikaci reakce moči bude zapotřebí více než jedna analýza. Pro stanovení nejspolehlivějších hodnot pH moči je obvykle potřeba jej užívat třikrát denně po dobu 3 dnů.

To je nezbytné, protože složení moči může přímo ovlivnit vývoj patogenní mikroflóry. E. coli se tedy může šířit v kyselém prostředí.

Jaké potraviny mohou změnit pH moči, jsou popsány ve videu:

Proč byla snížena?

  • infekce zjištěná v genitourinárním systému;
  • různá onemocnění gastrointestinálního traktu, nadledvin, štítné žlázy;
  • dítě trpí křivicí;
  • prodloužené zvracení;
  • jíst pouze produkty rostlinného původu, alkalickou minerální vodu;
  • pooperační období.

Když je pH močové tekutiny nízké, člověk pociťuje naléhavou bolest hlavy, slabost a nevolnost.

Napsat komentář