Léčba žlučníku lidovými léky

Žluč je v těle neustále produkována. V dávných dobách lékaři věřili, že žluč není pro tělo méně důležitá než krev, a dokonce ovlivňuje charakter a temperament člověka. Toto spojení se nepotvrdilo, ale výraz „žlučový člověk“ se vžil jako synonymum pro špatný charakter.

Z různých důvodů může být narušena sekrece žluči. Může dojít ke stagnaci, která se v lékařském jazyce nazývá cholestáza. V tomto stavu se látky, které by normálně měly být vylučovány žlučí, hromadí v krvi a otravují ji.

Co je žluč

Žluč je tekutina hořké chuti se specifickým zápachem, kterou produkují jaterní buňky. K jejímu uložení slouží speciální „nádržka“ – žlučník, kam žluč vytéká vývody z jater. A „pracovním místem“ je dvanáctník, kde se žluč podílí na zpracování potravy 1 .

Užitečné informace o žluči

Barva Jaterní žluč je žlutá, ve žlučníku je tmavě hnědá
Kde se vyrábí? V játrech
Struktura Voda (až 98 %), žlučové kyseliny a barviva, mastné kyseliny, cholesterol, lecitin, kyselina močová, močovina, enzymy
Kolik žluči se vyprodukuje za den Až 1500 ml
Funkce žluči: • odbourává tuky;
• podporuje vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích a dalších prospěšných látek;
• aktivuje motilitu tenkého střeva;
• aktivuje enzymy, které se podílejí na trávení bílkovin;
• pomáhá odstraňovat přebytečný cholesterol a toxiny.

Příčiny stagnace žluči v žlučníku u dospělých

Hlavními příčinami stagnace žluči jsou ucpání žlučových cest (extrahepatální cholestáza) a jaterní onemocnění, při kterých je narušen proces tvorby žluči (intrahepatální cholestáza).

Extrahepatální cholestáza je způsobena:

  • tvorba kamenů v kanálcích, kterými se žluč pohybuje;
  • nádory žlučových cest (primární a nádory způsobené metastázami);
  • cysty extrahepatálních žlučovodů 2.

Hlavní příčiny intrahepatální cholestázy jsou:

  • malformace intrahepatálních žlučovodů;
  • primární biliární cholangitida;
  • sekundární sklerotizující cholangitida;
  • nádory jater;
  • alkoholická, nealkoholická a virová hepatitida;
  • některá genetická onemocnění;
  • vrozené metabolické poruchy (cystická fibróza, galaktosémie) 2 .

Zvláštní zmínku si zaslouží benigní cholestáza u těhotných žen. Obvykle nevyžaduje léčbu, ale je třeba sledovat jaterní enzymy a hladinu bilirubinu. K cholestáze vyvolané léky dochází také při užívání některých léků.

Příznaky stagnace žluči

Stáza žluče může být asymptomatická, nebo se může projevit následujícími příznaky.

  1. Svědění kůže je způsobeno hromaděním žlučových kyselin v krvi, které dráždí nervová zakončení kůže. Svědění spojené s cholestázou může být velmi závažné a dokonce nesnesitelné. Způsobuje podráždění člověka, narušuje spánek a vede k výskytu škrábanců a oděrek na kůži.
  2. Žloutenka se může objevit současně se stázou žluči a někdy se objeví později. Hlavním důvodem je porušení vylučování bilirubinu. Do krve se dostává v přebytku a způsobuje zežloutnutí kůže 2 .
  3. Xantomy kůže jsou ploché nebo mírně vyvýšené útvary žluté barvy a měkké konzistence nad kůží. Xantomy se vyvíjejí v důsledku poruch metabolismu tuků a jsou to podkožní nahromadění cholesterolu. Xantomy se obvykle nacházejí v oblasti horního víčka, v záhybech dlaní, pod mléčnými žlázami, na krku, hrudníku a zádech.
  4. Odbarvená stolice.
  5. Nedostatek vitamínů rozpustných v tucích A, D, E, K, který se projevuje charakteristickými příznaky hypovitaminózy.
    Při nedostatku vitaminu D je narušeno vstřebávání vápníku ve střevě. Kvůli tomu se objevuje bolest v kostech a páteři a kosti se stávají křehčími, což zvyšuje riziko zlomenin.
    Nedostatek vitaminu K se projevuje sníženou hladinou protrombinu a zvýšenou krvácivostí.
    Nedostatek vitaminu E se projevuje pocitem necitlivosti, pálením v nohou a slabostí svalů nohou.
    Mezi příznaky nedostatku vitaminu A patří suchá, šupinatá kůže a zhoršené vidění, zejména ve tmě (šeroslepost).

Léčba stáze žluči ve žlučníku u dospělých

Při předepisování léčby lékař vybírá adekvátní metody pro boj s příčinou stagnace žluči. To může být buď medikamentózní terapie nebo chirurgický zákrok. V první řadě je ale důležitá přesná diagnóza.

diagnostika

Pokud existuje podezření na cholestázu, lékař nejprve provede vizuální vyšetření a poté předepíše testy. Především – obecné a biochemické krevní testy, rozbor moči. Při cholestáze se v krvi zvyšuje hladina bilirubinu, alkalické fosfatázy a jaterních enzymů ALT a AST.

S největší pravděpodobností lékař předepíše ultrazvuk břišních orgánů, MRCP – magnetickou rezonanční cholangiopankreatografii. Podle přísných indikací je předepsána endoskopická retrográdní cholangiopankreatikografie (ERCP), která umožňuje detekci konkrementů a zúžení vývodů 2 .

přípravy

Léčba cholestázy zahrnuje léčbu základního onemocnění, které ji způsobuje. Lékař může předepisovat léky z různých skupin.

  • Přípravky kyseliny ursodeoxycholové, které mají choleretický účinek, pomáhají rozpouštět kameny ve žlučníku a v kanálcích a snižují hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi.
  • Spazmolytika – ke zmírnění křečí žlučových cest;
  • Glukokortikosteroidní hormony, pokud problém souvisí s autoimunitními procesy.
  • Cholesteramin je iontoměničová pryskyřice, která váže žlučové kyseliny ve střevě.

Pokud je stáze žluči spojena s přítomností kamenů, jsou rozdrceny nebo odstraněny. Kameny jsou nebezpečné, protože způsobují ucpání žlučových cest, což člověku způsobuje velmi silné bolesti. Kromě toho může být onemocnění žlučových kamenů komplikováno akutní cholecystitidou, hepatitidou, peritonitidou a dalšími problémy 3 .

Chirurgická intervence

Při poruše odtoku žluči lze provést zevní drenáž žlučových cest, otevření a dokonce i odstranění žlučníku.

Dieta

Dieta je nezbytnou součástí léčebné kúry. Při problémech s vylučováním žluči je předepsána dieta č. 5. Všechna jídla v této dietě jsou dušená, vařená, dušená a podávaná pouze teplá. Někdy je dovoleno pokrm péct, ale bez mastné kůry.

Je nezbytné pít hodně tekutin a jíst malá jídla 5-6krát denně. Vyhněte se kořeněným, smaženým, uzeným jídlům, syceným nápojům, alkoholu, kávě, tučným jídlům, houbám, česneku, ředkvičkám a zelené cibulce 4 .

Prevence stagnace žluči

Chcete-li zlepšit odtok žluči a zabránit její stagnaci, musíte věnovat pozornost svému životnímu stylu a stravě. Zde je to, co se doporučuje pro prevenci.

  • Aktivní životní styl, fyzické cvičení.
  • Kontrola váhy.
  • Kontrola endokrinních poruch (hypotyreóza, diabetes mellitus, poruchy metabolismu estrogenů, které zvyšují aktivitu enzymů podporujících syntézu cholesterolu a sekreci žluči).
  • Včasná léčba infekčních a zánětlivých onemocnění žlučových cest, protože infekce může vyvolat stagnaci žluči a tvorbu kamenů, onemocnění jater, při kterých se zvyšuje hladina bilirubinu ve žluči, střevní onemocnění, při kterých je možná ztráta žlučových kyselin stolicí (dysbakterióza, enteritida, kolitida).
  • Šetrná dieta s vyloučením tučných, kalorických a na cholesterol bohatých potravin: to je důležité při dědičné predispozici k cholestáze a onemocnění žlučových kamenů. Jídla by měla být častá – 4-6krát denně – v malých porcích.
    Během diety se doporučuje konzumovat 3-4x denně 100-150 gramů syrové zeleniny a ovoce (mrkev, celer, neslazené a nekyselé ovoce). Strava by měla být obohacena o vlákninu s přídavkem pšeničných otrub, 15 gramů 2-3x denně. Musíte také omezit spotřebu snadno vstřebatelných sacharidů (sušenky, cukr, bonbóny).
  • Kontrolujte hladinu cholesterolu pomocí léků předepsaných lékařem nebo nízkotučnou dietou;
  • Použití minerálních vod s choleretickým účinkem: Essentuki-17, Jermuk, Rzhevskaya, Smirnovskaya, Slavyanovskaya. Vezměte půl sklenice 20-30 minut před jídlem 3-4krát denně.

Oblíbené otázky a odpovědi

Odpovědi na oblíbené otázky související s cholestázou, její léčbou a prevencí PhD, lékař-terapeut nejvyšší kategorie se specializací na gastroenterologii a kardiologii Julia Yesipenko.

Jak zjistit, zda existuje stáze žluči?

— Mohou tomu nasvědčovat následující příznaky: příliš světlá stolice, ztmavnutí moči, vznik žloutenky, nesnesitelné svědění kůže, bolesti břicha.

Jaké potraviny způsobují stázu žluči?

— Tučná masa, bohaté vývary, sycené nápoje, rychlé občerstvení, kořeněná jídla, smažená jídla s kůrkou, káva, vysoce zpracovaná jídla, sladkosti ve velkém množství, velmi slaná a kyselá jídla.

Jak zlepšit tok žluči pomocí lidových prostředků?

— Existují potraviny, které mají choleretické vlastnosti: celer, špenát, rajčata, řepa, citrusové plody. V lidovém léčitelství se jako choleretika používají léčivé rostlinné prostředky: pampeliška, slaměnka, březový list, jahoda, kukuřičné hedvábí, kořen kalamusu, pelyněk. Tradiční medicína by se však měla používat pouze se souhlasem lékaře, protože léčivé rostliny mají své vlastní vedlejší účinky.

Kukuřičné hedvábí tedy zvyšuje srážlivost krve a působí močopudně. A slaměnka zvyšuje žaludeční sekreci, proto je její užívání nežádoucí pro lidi s peptickými vředy.

zdroje:

  1. Gastroenterologie. N.I. Volková, I.S. Jerieva. Státní rozpočtová vzdělávací instituce vyššího odborného vzdělávání Rostovská státní lékařská univerzita Ministerstva zdravotnictví Ruské federace, 2016.
    http://rostgmu.ru/wp-content/uploads/2016/03/М35772.pdf
  2. Klinická doporučení pro diagnostiku a léčbu cholestázy. V.T. Ivashkin, E.N. Široková, M.V. Mayevskaya, Ch.S. Pavlov, O.S. Shifrin
  3. Změny v metabolismu bílkovin a lipidů u cholelitiázy. Cheretaev I.V., Nikolskaya V.A., Chaika A.V. Federální státní autonomní vzdělávací instituce vysokoškolského vzdělávání „Krymská federální univerzita pojmenovaná po V. I. Vernadsky, Simferopol, Rusko.
    https://cyberleninka.ru/article/n/izmenenie-belkovogo-i-lipidnogo-metabolizma-pri-zhelchnokamennoy-bolezni/viewer
  4. Dietetika. Baranovský A.Yu. M., 2012. https://www.cpkmed.ru/materials/El_Biblio/AktualDoc/dietologija/2.pdf

Napsat komentář