Snižuje nebo zvyšuje brusinka krevní tlak?

Krevní tlak (TK) je mnohonásobné zvýšení krevního tlaku ve velkých cévách. Brusinka úspěšně bojuje s touto patologií, ale pouze tehdy, pokud ji nemocný správně používá a pamatuje si různé kontraindikace.

Snižuje nebo zvyšuje brusinka krevní tlak?

Tato bobule má velmi vysoký obsah flavonoidů, díky nimž jsou cévy velmi pevné, pružné a rozšířené. Krev přestává stagnovat v tepnách, žilách a vlásečnicích, zlepšuje se krevní oběh a srdeční rytmus se postupně vrací do normálu. V důsledku toho brusinky snižují krevní tlak.

Chemické složení brusinek:

  1. Organické kyseliny – jablko, chinin, citron, ursolová a benzoová.
  2. Organická hmota – katechiny, saponiny a fytoncidy.
  3. Vitamíny – thiamin (B1), riboflavin (B2), nikotinamid (B3), kyselina pantotenová (B5), adermin (B6) a C.
  4. Stopové prvky – mangan, měď, hořčík, draslík, kobalt, jód, nikl, olovo, cín, stříbro, železo, chrom a zinek.

Jak používat brusinky na krevní tlak

Aby brusinky pomáhaly snižovat krevní tlak (TK), musí se správně užívat. Pro udržení normálního krevního tlaku musíte pít 1 sklenici brusinkového džusu každý den po dobu 8 týdnů. Do léčivého odvaru můžete přidat glukózu (hroznový cukr), snižuje totiž enormní zátěž nemocného srdce.

Brusinky lze také konzumovat:

  • čerstvý;
  • zamrzlý;
  • čerstvý džus;
  • ovocný nápoj;
  • marmeláda;
  • kompot;
  • želé;
  • nektar;
  • sirup;
  • šerbet;
  • kvass;
  • želé;
  • brusinkový čaj;
  • brusinkové pyré (pro starší osoby);
  • brusinky, mleté ​​s hnědým cukrem.

Džemy, zavařeniny a marmelády jsou dobré na snížení krevního tlaku, pokud je přidáte do černého, ​​červeného, ​​žlutého a zeleného čaje.

Jak vařit a pít brusinky

Brusinky by měly být vařeny v poměru 1 vrchovatá sklenice bobulí na 500 mililitrů vroucí vody. Pro zvýšení léčebného účinku můžete do vroucí vody přidat následující složky:

  1. Slupky citrusových plodů – pomeranč, mandarinka, citron, pomelo, limetka a grapefruit.
  2. Bobule – kalina, jahoda, malina, borůvka, šípek, borůvka, borůvka, brusinka a ostružina.
  3. Léčivé byliny – heřmánek, máta peprná, lékořice, třezalka, meduňka, šalvěj, jitrocel, podběl, měsíček a řebříček.

Tato tabulka podrobně popisuje, jak správně užívat brusinky pro lidi různého věku a za zvláštních podmínek ke snížení krevního tlaku (TK).

Věk pacienta Přijímací pravidla
Dospívání 3 sklenice denně po jídle
Průměrný věk 1 sklenici před snídaní a 2 další po obědě a večeři
Pokročilý věk 2 sklenice denně před jídlem
Těhotenství 1 sklenici před spaním
Po složité operaci srdce nedoporučuje se používat

Brusinkové recepty na hypertenzi

Na základě této bobule můžete připravit nejen velmi chutné pokrmy, ale také takové, které jsou prospěšné pro slabé srdce a cévy.

Brusinkový džus v multivarku

  • čerstvé brusinky – 2 šálky;
  • lipový med – 2 šálky;
  • studená voda – 8 sklenic.

Brusinky důkladně omyjeme. Do misky multivarku vložte med a bobule, přidejte 2 litry vody a pevně zavřete víko. Doba vaření: 1 hodina 30 minut.

Brusinky s pohankovým medem

Jahody omyjeme a otřeme. Připravenou kaši dejte do tlusté skleněné nádoby, přidejte 3 zarovnané lžíce medu a důkladně promíchejte, aby vznikla homogenní hmota. Používejte 2x denně před obědem a večeří.

Brusinkové želé

  • brusinky – 3 šálků;
  • voda – 1.5 litrů;
  • cukr (lze nahradit medem) – 1 vrchovatá sklenice;
  • škrob – 4 zarovnané lžičky.

Brusinky důkladně omyjeme a vymačkáme šťávu. Vymačkanou šťávu zalijte vroucí vodou, povařte 10 minut a sceďte pomocí gázy. Připravenou šťávu zatím necháme a vývar přecedíme. Přidejte med nebo cukr a vařte 5 minut. V ledové vodě rozpusťte 4 polévkové lžíce škrobu. Zalijeme zředěným škrobem, horkým brusinkovým vývarem a přidáme šťávu vymačkanou z ovoce. Za stálého míchání přiveďte brusinkové želé k varu.

Tento pokrm je nejvhodnější pro těhotné ženy v pozdějších stádiích, ke stabilizaci krevního tlaku.

Brusinkový kvas

  • brusinky – 2 šálků;
  • voda – 2 litrů;
  • droždí – 1 vrchovatá čajová lžička;
  • granulovaný cukr – 300 gramů.

Jahody rozmačkejte v hmoždíři. Naplňte studenou vodou a položte na sporák, dokud se nevaří. Důkladně přecedíme, přidáme cukr, promícháme a dáme na sporák. Odeberte polovinu brusinkového vývaru, přidejte 1 lžičku cukru a droždí. Když se vývar z bobulí vaří, trochu ho ochlaďte a přidejte vývar s krystalovým cukrem a droždím. Kvas nalijte do sklenice a nechte jeden den odležet, poté jej dejte do lednice další den.

Brusinkový kompot

  • čerstvé brusinky – 1.5 šálky;
  • krystalový cukr (lze nahradit lipovým medem nebo nepřidávat cukr) – podle chuti;
  • voda – 2.5 litrů.

Nalijte vodu do smaltované pánve, přidejte cukr, důkladně promíchejte a položte na vysokou teplotu. Po uvaření nasypte do pánve čerstvé bobule. Mísu vařte 10 minut a odstraňte z tepla.

Kontraindikace

Toto ovoce snižuje krevní tlak, ale bohužel existuje kategorie lidí, kteří mají zakázáno užívat brusinky:

  1. U alergiků, dětí do 3 let a kojících matek se mohou objevit těžké alergie.
  2. Lidé se žaludečními vředy, gastritidou a dnou, protože šťavnaté ovoce prudce zvyšuje kyselost těla.
  3. Lidé se zvýšenou citlivostí zubní skloviny mohou jíst brusinky, ale po jídle si potřebují důkladně vyčistit zuby pastou proti zubnímu kazu.

Zralé brusinky snižují krevní tlak, jsou obohaceny o užitečné látky, vitamíny, mikroelementy a organické kyseliny. Lze z něj připravit pokrmy, které snižují chuť k jídlu a zlepšují činnost slabého srdce a cév. Nemá prakticky žádné kontraindikace.

Pro každého, kdo miluje tuto bobule, je důležité vědět, jak brusinky ovlivňují krevní tlak: snižují ho, nebo naopak zvyšují? Léčivé vlastnosti brusinek umožňují jejich použití k léčbě gastrointestinálních patologií a bolestí hlavy. Díky své schopnosti posilovat cévní stěny jsou brusinky vysoce účinné při léčbě hypertenze. Abyste zabránili výraznému poklesu krevního tlaku a také se vyhnuli nežádoucím následkům, musíte dodržovat denní normu a nekonzumovat bobule, když je kontraindikováno, například v těhotenství (syrové), při nízkém krevním tlaku nebo individuální nesnášenlivost.

Složení a užitečné vlastnosti

Existuje důvod, proč se brusinky používají na krevní tlak, protože jejich složení je zásobárnou životně důležitých látek. Červené bobule mají obzvláště vysoký obsah mikroelementů, jako je P, Mg, Fe, I, a množství vitamínu C je několikanásobně vyšší než u citrusových plodů. Kromě toho brusinky obsahují:

  • kyselina karbolová;
  • retinol;
  • taniny;
  • fyllochinon;
  • Vitamín B;
  • sacharóza;
  • éterické oleje;
  • ovocný cukr;
  • kyselina benzoová.

Bobule brusinek mají příjemnou kyselou chuť. Tento produkt se používá k přípravě kompotů, ovocných nápojů a ovocných směsí. Blahodárné vlastnosti brusinek umožňují jejich využití v různých oblastech medicíny a široké uplatnění našly i v dietetice. Brusinkové nápoje stimulují odstranění přebytečné tekutiny z těla a zlepšují metabolismus. Brusinka ovlivňuje krevní tlak, snižuje jeho vysoké hladiny na normální hodnoty. Ale kromě antihypertenzního účinku má bobule také následující vlastnosti:

  • snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu;
  • zlepšuje chuť k jídlu;
  • způsobuje smrt různých typů mikroorganismů;
  • působí jako preventivní opatření proti maligním novotvarům;
  • normalizuje tělesnou teplotu.

Brusinka působí jako antibiotikum, proto se doporučuje užívat ji při exacerbaci infekčních a virových onemocnění. Kyselé bobule pomáhají posilovat organismus, posilují imunitní systém a zlepšují celkovou pohodu člověka. Recepty z brusinek se používají, když je vyžadována léčba zánětlivých patologií a erozivních procesů v žaludku.

Zvyšuje nebo snižuje krevní tlak?

V mírném množství lze bobule konzumovat každý den.

Vliv brusinek na krevní tlak zkoumali američtí vědci, kteří dokázali identifikovat jeho hypotenzní vlastnosti. Tato červená bobule snižuje krevní tlak díky svému močopudnému účinku, který pomáhá zbavit tělo přebytečné tekutiny. Po užití diuretika se z cév odstraní tekutina, která slouží jako impuls ke snížení krevního tlaku. Právě nadměrné množství vody v cévách zvyšuje krevní tlak a vede k hypertenzní krizi. Pro všechny pacienty s hypertenzí je užitečné zahrnout do stravy pokrmy s čerstvými bobulemi a také z nich vyrábět ovocné nápoje a šťávy. Neméně účinné je jednoduše jíst každý den brusinky mleté ​​s medem nebo krystalovým cukrem. Při použití tohoto zdravého bobule na vysoký krevní tlak nezapomeňte na jeho kontraindikace.

Brusinkové recepty na vysoký krevní tlak

Brusinková šťáva

Brusinky jsou dobré na snížení krevního tlaku, pokud si z nich připravíte džusový nápoj. Recept na tento nápoj je uveden v tabulce:

Recept Způsob aplikace
Složení 1,5 l čištěné vody Pijte brusinkovou šťávu ke snížení krevního tlaku po celý den v malých porcích
Sklenici bobulí
Cukr nebo med
Algoritmus vaření Plody opláchněte a nalijte do vroucí vody
Po 6 minutách bobule vyjmeme a rozmačkáme, aby pustily šťávu.
Vzniklou šťávu nalijte do vody, oslaďte léčivý nápoj podle chuti

Honey recept

Lék se používá jak k prevenci, tak k léčbě hypertenze.

Na vysoký krevní tlak, stejně jako na prevenci hypertenze, se doporučuje užívat brusinkovo-medový koktejl. Včelí produkt v tomto receptu dělá nápoj chutným a extrémně zdravým. K přípravě hypotenzního činidla nebudete potřebovat mnoho času a peněz a v důsledku toho získáte vynikající nápoj, který posílí imunitní systém a zabrání rozvoji hypertenze.

Chcete-li připravit lidový lék na krevní tlak, musíte brusinky důkladně umýt a rozemlít. Vzniklou kaši dejte do skleněné nádoby, přidejte med v poměru 1:1 a důkladně promíchejte, dokud nebude hladká. Jezte velkou lžíci ráno, na oběd a večer 25 minut před jídlem.

Kontraindikace

Nedoporučuje se konzumovat brusinky lidem, kteří na ně mají alergické reakce. Bobule jsou kontraindikovány v případech zánětu žaludeční sliznice s vysokou kyselostí, jakož i v případech jaterních patologií a ulcerativních procesů. Syrové brusinky jsou nebezpečné pro těhotné ženy a kojící matky. Stojí za zvážení, že léčba problému, jako je vysoký krevní tlak, by měla být prováděna pod lékařským dohledem. I přes maximální bezpečnost tradiční medicíny, zejména brusinek, mohou negativně ovlivnit průběh onemocnění a vést k nežádoucím následkům. Proto při pití brusinkových nápojů nebo konzumaci bobulí v syrovém stavu musíte současně sledovat své zdraví.

Viz také:

Pro rychlou normalizaci krevního tlaku se doporučuje užívat brusinky spolu s farmaceutickými léky s hypotenzním účinkem. A spolu s tím se všichni pacienti s hypertenzí musí vzdát kouření a pití alkoholu. Vyřaďte z jídelníčku tučná, smažená jídla, omezte spotřebu soli a pepře. Je důležité se nepřejídat, abyste nepřibírali na váze, která často působí jako provokující faktor pro vznik návalů krevního tlaku.

Často kladené dotazy

Jak brusinka ovlivňuje krevní tlak?

Brusinky jsou obecně považovány za potravinu, která pomáhá snižovat krevní tlak. Obsahuje antioxidanty a flavonoidy, které mohou pomoci rozšířit cévy a zlepšit krevní oběh, což může vést ke snížení krevního tlaku.

Mohou brusinky zvýšit krevní tlak?

Přestože jsou brusinky obecně považovány za potravinu snižující krevní tlak, ve vzácných případech mohou u některých lidí vyvolat alergickou reakci, která zase může ovlivnit krevní tlak. Takové případy jsou však extrémně vzácné.

Užitečné tipy

TIP #1

Pokud máte vysoký krevní tlak, doporučuje se konzumace brusinek, které ho díky obsahu vitamínu C a antioxidantů pomáhají snižovat.

TIP #2

Pro maximální účinek se doporučuje konzumovat brusinky čerstvé nebo ve formě přírodní šťávy, vyvarovat se přidávání cukru nebo jiných sladkých přísad.

Napsat komentář